websikehealthcheck

Blog...

Ezt választják legtöbben – íme a 2022-es terasztető trendek

A 2022-es terasztető trendek - tuza István terasztető mester

Ha jártál már úgy, hogy a teraszon felejtett dolgaid tönkretette egy váratlan vihar… Ha mindig problémát okoz, hogy hova tedd a kerti bútorokat télen, egy terasztető számodra is megoldás lehet! Kiterjeszti az életteret, a teraszod egész évben használhatod és nem kell aggódnod a kint tárolt bútorok és más eszközök miatt sem. Az interneten keresgélve számtalan típust találsz, amelyek közül az igényeid és a házad adottságai szerint választhatod ki a számodra megfelelőt! Azért, hogy kicsit megkönnyítsem a helyzeted, ebben a cikkben megmutatom a 2021-es terasztető trendeket, amelyek 2022-ben is töretlen népszerűségnek örvendenek!

Aluminium terasztető

Az aluminium a legnépszerűbb alapanyag, ha terasztetőről van szó. Népszerűségét többek közt annak köszönheti, hogy az ilyen szerkezetek rendkívül erősek, strapabíróak és szinte minden ház típushoz illeszkednek.

A 2022-es terasztető trendek - tuza István terasztető mester

Az oszlopokon és a gerendákon hosszú évek múlva sem hagy látható nyomot az idő múlása vagy az időjárás. Nagy előnye, hogy széles színpalettából választhatod ki a házadhoz illő árnyalatot és egy különleges technológiának köszönhetően akár fa vagy beton jellegű külsőt is kaphatnak.

Üveg terasztető

A legjobb kilátást kétségtelen, hogy a színtiszta üveg biztosítja, viszont a nyáron az üvegtető alatt elviselhetetlen hőség tud lenni, különösen, ha déli tájolású a terasz.
A fény egy kicsit szűrtebb formában érkezik, ha matt üveget vagy műanyag lemezeket (polikarbonát vagy akrilüveg) használunk. A matt üveget sokan azért választják, mert kevésbé feltűnőek rajta a szennyeződések, a polikarbonát pedig a praktikussági, gazdasági szempontok miatt nyerő választás.

A fény egy kicsit szűrtebb formában érkezik, ha matt üveget vagy műanyag lemezeket (polikarbonát vagy akrilüveg) használunk.

Ha mégis a tiszta üveg mellett döntesz, nagyon fontos, hogy biztonsági üvegből készüljön a tető. Ez persze növeli az árat, de egy esetleges baleset, törés esetén megakadályozza, hogy az egész teraszt üvegszilánkok borítsák.

Fa terasztető

A fából készült megoldások is a legnépszerűbbek közé tartoznak, leginkább azért, mert sajátkezűleg is kivitelezhetők.
A fából készült terasztetők közös jellemzője, hogy az aluminiummal ellentétben rendszeres karbantartást igényelnek.

A fából készült terasztetők közös jellemzője, hogy az aluminiummal ellentétben rendszeres karbantartást igényelnek.

A fa kiválasztásánál mindenképp érdemes átgondolni, hogy mennyire szeretnénk hosszútávú megoldást. Például, ha ideiglenes dologról van szó, akár egy albérlet esetében, elég lehet egy olcsóbb fát választani, míg ha hosszú évekig szeretnénk élvezni a tető nyújtotta előnyöket, a tartósabb típusokat ajánlom. Jó választás lehet a douglas fenyő, ami ellenáll a gombás támadásoknak és jellegzetes vörösesbarna színe meleg, barátságos hangulatot áraszt.

Zsalu tető terasztetőként

A zsalugáteres tetők jelenlegi trendjének már nincs sok köze a pergolához. Míg a hagyományos változatban a keresztrudak rögzítettek, és csak nagyon szórt védelmet nyújtanak a napsütéssel szemben, addig a modern lamellás tetők rugalmasak. Távirányítóval folyamatosan állítható a léc a napfény mennyiségétől és az időjárástól függően. Zárt állapotban ezek a modellek esőállóak is.

a modern lamellás tetők rugalmasak. - Tuza István, terasztető mester

Egyes gyártók olyan konstrukciókat is kínálnak, amelyeknél a függőlegesen elhelyezett lamellák oldalra tolhatók. Az eredmény egy nyitott tető, ahonnan tiszta kilátás nyílik az égre. Jól hangzik? Igen, de sajnos nem a pénztárcabarát megoldások közé tartozik.

Ráadásul ahhoz, hogy a tető télen zárva maradjon, bizonyos hóterhelést is el kell viselnie (200 kg/m2) és 88 km/h-s szélnek és ellen kell állnia. Az elektromos pergolák ára mindezek miatt 8000 és 25000 euró között mozog.

Előnyük viszont, hogy a lamellák könnyebben tisztíthatók, mint a rögzített üvegtetők. Ha rendszeresen ferdén hagyjuk őket eső esetén, gyakorlatilag megtisztítják magukat.

Extra napvédelem

Arról már volt szó, hogy a terasz hőmérséklete megemelkedhet a terasztető anyagától függően, ezért érdemes gondolni a napvédelemre és plusz árnyékolásra is. A legnépszerűbb megoldás a tető alá szerelt napellenző, amiből választhatunk akár távirányítóval vezérelhetőt is. A terasz tájolásától függően hasznos lehet az oldalsó napvédelem is.

Pénztárcakímélő megoldás, a napvitorla

A terasztető egy fix eleme lesz a háznak és tartósan meghatározza a megjelenését. Ha ez valamilyen okból nem szimpatikus megoldás, praktikus lehet a napvitorla.

Pénztárcakímélő megoldás, a napvitorla

Árban egyértelműen kedvezőbbek, mint a komolyabb megoldások, viszont a vászonból készült háromszög vagy négyzet alakú rendszerek maximum az enyhe esőt tolerálják, nagyobb csapadék esetén vízáteresztővé válnak.

Szabadon álló terasztető

Erre sokan nem gondolnak, hiszen általában a ház oldalához illesztett tetőkkel találkozunk, de léteznek teljesen különálló verziók is.

Szabadon álló terasztető - Tuza István, terasztető mester

Praktikus, ha a háztól távolabb van szükség fedett részre, például a medence mellett. Ahogy a rögzített tetők, ezek is számos változatban készülhetnek.

Napelemes tető

Ha szeretnéd felhasználni a tetőre érkező napfényt, érdemes elgondolkodni a napelemes rendszer kialakításán. Ehhez általában biztonsági üvegből készült, félig átlátszó fotovoltaikus modulokat használnak. Ezeket kifejezetten fej feletti telepítéshez fejlesztették ki. A napelem két üvegtábla között helyezkedik el.

Ha szeretnéd felhasználni a tetőre érkező napfényt, érdemes elgondolkodni a napelemes rendszer kialakításán.

Hátránya, hogy összességében kevés fény esik a teraszra, de ez nem minden esetben jelent problémát. A napelemes terasz különösen népszerű azok körében, akiknél a ház teteje nem kínál elegendő helyet a fotovoltaikus rendszer számára. Egy körülbelül 25 négyzetméteres napelemes terasz körülbelül 3500 kilowattóra (évente) villamos energiát termel egy háromtagú család számára.

Tervezd meg a sajátod!

Függetlenül attól, hogy melyik irányzatot választod, a fedett terasz egy pluszt jelent az életminőség szempontjából. A terasztetőkön kívül pedig további kiegészítőkkel és extrákkal teheted még otthonosabbá a teraszod.

Ahhoz pedig, hogy megtervezd a saját terasztetőd, összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat egy letölthető e-bookba! Nézd meg a részleteket és kérd el a gombra kattintva!

MEGNÉZEM

 

Tuza István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍVÁS MOST: ISTVÁN

+36 30 183 1981

Kitöltötte már a terasztető tervezők kérdőívét?