websikehealthcheck

Blog...

Hosszabbítsd meg a nyarat – tippek, hogy a teraszt egész évben használni tudd

Tippek, hogy a teraszt egész évben használni tudd - Tuza István terasztető mester

Nyáron a legtöbben újra és újra felfedezzük, mennyire fontos szerepet tölt be az életünkben a terasz. Lehet a gyors reggeli kávé, a munka utáni lazítás vagy a hétvégi családi, baráti programok helyszíne. Az elmúlt évek után talán még jobban értékeljük, hogy a szabadban, szép környezetben tölthetjük a szabadidőnket. Akkor is, ha épp nincs lehetőségünk új helyekre utazni és az otthonunkon kívül élményeket gyűjteni. Ezt persze megtehetjük otthon is, ha megteremtjük hozzá a megfelelő körülményeket. Ahogy az esték egyre hűvösebbé válnak, ez egyre több szervezést igényel, de egy kis felkészüléssel továbbra is élvezheted a teraszod kényelmét.

Készülj a szeles napokra

Akár egy nyár esti grillezést is megzavarhat a hirtelen jött, erősebb szél, a hűvösebb idő beköszöntével pedig erre egyre inkább számítanunk kell. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kinti terveinkről, egy-két “szélvédő” eszközzel ugyanis biztosítani tudjuk a terasz nyugalmát.

Kihúzható szélfogó - Tuza István, terasztető mester

Kétségkívül a legpraktikusabb megoldás a ház falához szerelt, általában erős textilből készült, kihúzható napellenző. Sokan azért szeretik, mert csak szükség esetén kell “kihúzni”, a maradék időben szinte láthatatlan és alig foglal helyet.

Kihúzható szélfogó - Tuza István, terasztető mester

Ha ennél stabilabb és erősebb szélfogót szeretnél, mondjuk fából, akkor a legfontosabb szempont, hogy minél szorosabban illeszkedjenek a lécek egymáshoz, a réseken ugyanis továbbra is süvíthet a szél, így a “probléma” megoldatlan marad.

Ha stabilabb és erősebb szélfogót szeretnél, mondjuk fából, akkor a legfontosabb szempont, hogy minél szorosabban illeszkedjenek a lécek egymáshoz.

Ha nem elég a pléd és a pulcsi…

Szél ide vagy oda, a hőmérséklet kétségkívül egyre hűvösebb lesz a nyár végi, kora őszi estéken, ezért érdemes gondoskodnunk a terasz fűtéséről is. Sokan választanak erre a célra egy infravörös melegítőt, ami kellemes meleget biztosít, viszont számolnunk kell a magas fogyasztásával (óránként akár 2000 watt is lehet).

A terasz fűtésére szintén praktikus és látványos megoldás az etanolos tűztál.

Egy szintén praktikus és látványos megoldás az etanolos tűztál. Szintén kellemes meleget áraszt, többféle megjelenés közül választhatunk és a hagyományos, fával felszerelt tűztállal ellentétben, nem képződik benne korom és nem füstöl. Azt azonban fontos tudni, hogy kevesebb meleget biztosít, mint a hagyományos közegben például kályhában lobogó lángok. A hangulatos tűztálakat akkor ajánlom, ha kővel fedett teraszon szeretnéd használni. Ha fa felületre vagy pázsitra helyezed, nyomot hagyhat és az utóbbit fel is perzselheti a magas hő. De mindez kivédhető, ha a tálat egy kerámialapra helyezed.

Ötletek a világításhoz

Ha a napfényes órák után is szeretnéd teljeskörűen használni a teraszt, gondolnod kell a világításra is! A legtöbb lakberendezési üzletben számos kültéri lámpa közül válogathatsz. Én leginkább a természetes anyagokból készült lámpákat ajánlom, ezzel még természetközelibbé teheted a teraszt.

A hagyományos lámpák mellett kiváló megoldást jelentenek a különböző formájú és méretű mobil LED lámpák.

A hagyományos lámpák mellett kiváló megoldást jelentenek a különböző formájú és méretű mobil LED lámpák. Ezeket a modern megjelenésű lámpákat nappal a napfény tölti fel energiával, hogy este 10-11 órán át gondoskodjanak a hangulatos világításról.

Terasztető a teljes védelemért

Van még egy fontos dolog az eddigieken túl, amire érdemes beruházni, ha tartósan szeretnéd birtokba venni a teraszt. Egy terasztető megvédi a teraszt és minden ott tárolt kerti bútort illetve kiegészítőt az időjárás viszontagságaitól. Ahhoz, hogy kiválaszd a számodra ideális tető típust és alapanyagot, töltsd le az ingyenes útmutatót, amiben összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat!

LETÖLTÉS

 

Tuza István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍVÁS MOST: ISTVÁN

+36 30 183 1981

Kitöltötte már a terasztető tervezők kérdőívét?